1) Místní baseballový tým se jmenuje Springfield....:
a)Atoms
b)Isotopes
c)Yankees
2) Pamatuješ si Simpsonovic souseda? :
a)Ned Flanders
b)Sed Flanders
c)Mr. Burns
3) Kdo jsou Lenny a Carl? :
a)Dva týpci z Vočkovy hospody
b)Homerovi spolupracovníci
c)Kamarádi Barta a Lízy
4) Jak se jmenuje Homerovo oblíbené pivo? :
a)Buff
b)Duffer
c)Duff
5) Co zdobí záclony v kuchyni Simpsonových? :
a)Kukuřičné klasy
b)Dýně
c)Mrkve
6) Pes Simpsonových se jmenoval... :
a)Ježíš
b)Spasitel
c)Osvoboditel
7) Jaká cena se ukáže na pokladně během úvodních titulků každého dílu, když se tam objeví Maggie? :
a)847,64§
b)15,33§
c)543,21§
8) Jaké první slovo vyslovila Maggie? :
a)Mami
b)Auto
c)Tati
9) Kdo je úhlavní nepřítel Krustyho a Barta? :
a)Otto
b)Levák Bob
c)Pan Burns
10)Bartovo nejoblíbenější slovo je... :
a)Sklapni
b)Útok
c)Sakra
11) V jaké ulici bydlí Simpsonovi? :
a)Evergreen Terrace
b)Springfield Road
c)America Street
12) Vzpomeneš si na jména mimozemšťanů, kteří se občas objeví ve Springfieldu? :
a)Keng a Peng
b)Kang a Kodos
c)King a Krodas
13) Homerův otec se jmenuje:
a)Herbert Simpson
b)Edgar Simpson
c)Abraham Simpson
14) Jaký problém měl Bartův kamarád Milhouse? :
a)Počůrával se
b)Bál se výšek
c)Měl alergii na jídlo
15) Nejčastější hláška pana Burnse? :
a)Přesně
b)Znamenitě
c)Chytře
16) Kdo je tajně zamilovaný do Marge? :
a)Vočko
b)Barney
c)Otto
VYHODNOCENÍ
Teď zkontroluj, kolik máš správných odpovědí, a poznáš, jak jsi na tom!
1=B
2=A
3=B
4=C
5=A
6=B
7=A
8=C
9=B
10=C
11=A
12=A
13=C
14=A
15=A
16=B
a)Atoms
b)Isotopes
c)Yankees
2) Pamatuješ si Simpsonovic souseda? :
a)Ned Flanders
b)Sed Flanders
c)Mr. Burns
3) Kdo jsou Lenny a Carl? :
a)Dva týpci z Vočkovy hospody
b)Homerovi spolupracovníci
c)Kamarádi Barta a Lízy
4) Jak se jmenuje Homerovo oblíbené pivo? :
a)Buff
b)Duffer
c)Duff
5) Co zdobí záclony v kuchyni Simpsonových? :
a)Kukuřičné klasy
b)Dýně
c)Mrkve
6) Pes Simpsonových se jmenoval... :
a)Ježíš
b)Spasitel
c)Osvoboditel
7) Jaká cena se ukáže na pokladně během úvodních titulků každého dílu, když se tam objeví Maggie? :
a)847,64§
b)15,33§
c)543,21§
8) Jaké první slovo vyslovila Maggie? :
a)Mami
b)Auto
c)Tati
9) Kdo je úhlavní nepřítel Krustyho a Barta? :
a)Otto
b)Levák Bob
c)Pan Burns
10)Bartovo nejoblíbenější slovo je... :
a)Sklapni
b)Útok
c)Sakra
11) V jaké ulici bydlí Simpsonovi? :
a)Evergreen Terrace
b)Springfield Road
c)America Street
12) Vzpomeneš si na jména mimozemšťanů, kteří se občas objeví ve Springfieldu? :
a)Keng a Peng
b)Kang a Kodos
c)King a Krodas
13) Homerův otec se jmenuje:
a)Herbert Simpson
b)Edgar Simpson
c)Abraham Simpson
14) Jaký problém měl Bartův kamarád Milhouse? :
a)Počůrával se
b)Bál se výšek
c)Měl alergii na jídlo
15) Nejčastější hláška pana Burnse? :
a)Přesně
b)Znamenitě
c)Chytře
16) Kdo je tajně zamilovaný do Marge? :
a)Vočko
b)Barney
c)Otto
VYHODNOCENÍ
Teď zkontroluj, kolik máš správných odpovědí, a poznáš, jak jsi na tom!
1=B
2=A
3=B
4=C
5=A
6=B
7=A
8=C
9=B
10=C
11=A
12=A
13=C
14=A
15=A
16=B