Testy
5. dubna 2008 v 20:12
Když najdeš hlavu muže na obrázku do 3 vteřin,pracuje tvůj mozek
rychleji než u normálních lidí.
Když tu hlavu muže najdeš do minuty,tak máš mozek každého normálního
člověka.
Když tu hlavu najdeš mezi 1-3 minutou,máš pomalé reakce a musíš jíst víc
proteinů.
Když ji najdeš až po 3 minutách,je to katastrofa...

28. srpna 2007 v 8:49
5. srpna 2007 v 6:40
4. srpna 2007 v 17:09
Ahojky lidičky tak tu mám pro vás další nový test
Chceš zjistit na kolik procen tě tvoje láska miluje tak klikni
TTAADDÝÝ
11. července 2007 v 9:04
Jsi zamilovaný/á a nevíš,jestli se k sobě hodíte

?Nebo už nekoho máš,ale chceš se dozvědět něco víc o jeho/její lásce k tobě

?Tak klikni
TáádýýýPřeji hodně procent!
11. července 2007 v 8:56
POLIBEK UŽ NA PRVNIM RANDE, ANEBO RADŠI NĚJAKOU TU CHVÍLI VYČKÁŠ? OTESTUJ SI , JAK HRRRRRR JSI DO LÁSKY .....
11. července 2007 v 8:55
Klikni
tadyy a uvidíš.je to zajímavé.

Návod na test si tam přečtete
1. června 2007 v 21:22
30. května 2007 v 21:24
30. května 2007 v 21:19
30. května 2007 v 20:57
7. května 2007 v 9:26
1. Kam vyrazíš, když se doma nudíš?
Do parku s našim Alíkem( postup na otázku 5)
Do kina( postup na otázku 3)
2. Jezdíš ráda na tábory nebo na výlety?
Ne (postup na 10)
Ano(tvoje řešení Příroda/Výlet)
3. Jak vypadá typický odpoledne s tvojí nejlepší kámoškou?
Sedíme u mě v pokoji a řešíme ty klasický holčíčí věci ( postup na 7)
Obvykle přibereme ještě lidi z party a jdeme do kavárny (postup na otázku 8)
4. Jsi správná ,,vymetačka´´ večírků, která nesmí nikde chybět?
Stoprocentě! ( tvoje řešení Párty/Akcičky)
Vůbec! (postup na 6)
5. Co obvykle provádíš o přestávce?
Sedím na lavici, svačím a kecám s kámoškou. (postup na 11)
Lítám po třídě jako splašená a pořád blbnu. ( postup na otázku 9)
6. Kamarádíš se ve škole s klukama z vyšších ročníků?
Určitě. (tvoje řešení Škola/Ulice)
Ani moc ne. (postup na 2)
7. Když dostaneš k narozeninám peníze, koupíš si:
Sexy top nebo džíny (postup na 8)
Tenisky (postup na otázku 9)
8.Chatuješ ráda?
Skoro denně ( postup na 4)
Minimálně nebo vůbec. ( postup na otázku 11)
9. Máš ve škole vysněného kluka?
Ano (postup na 6)
Ne ( postup na 10)
10. Hodnotíte někdy s kamoškama v kavárně kolemjdoucí kluky?
Pořád ( tvoje řešení Kavárna/ Park)
Ani ne ( postup na otázku 4)
11. Jaká z následujicích charakteristik je ti bližší?
Sportovkyně (postup na 2)
Česká Paris Hilton ( postup na 4)
PŘÍRODA / VÝLET
Jsi neustále v pohybu, proto musí být tvůj kluk hodně aktivní, aby s tebou držel krok. Největší šanci se seznámení máš v bazénu nebo při výletě na kole. Kluk, který vedle sebe chce nafintěnou princeznu, u tebe fakt nemá šanci. Radši vyrazíš do přírody s obyčejným klukem, než aby ses trápila v luxusní restauraci se snobským blbečkem.
KAVÁRNA / PARK
Znáš ty filmy, kdy po sobě dva pokukujou v baru nebo se dají dohromady při venčení psa v parku? Tak přesně takhle vypadá tvoje nejpravděpodobnější seznámení. Je docela možný, že si k tobě přisedne v kavárně nebo se ti zamotá do vodítka. Možná se ale zakoukáš do prima ukecanýho kluka, kterýho mezi vás přivede někdo z party.
PÁRTY / AKCIČKY
Na mejdanech to umíš fakt roztočit, a proto se kolem tebe motá pořád plno kluků, který si ale pečlivě filtruješ. Tvůj radar začne pípat přesně ve chvíli až se u tebe objeví kluk podobnýho zařízení, jako jsi ty. Intelektuál kousající se nudou v koutě u tebe fakt nezaboduje. Ty jsi totiž královna večírků a ta se může ukazovat jedině po boku někoho reprezentativního!
ŠKOLA / ULICE
Jsi typická školní drbna, která každou přestávku stráví tím, že se vykecává s každým, koho potká. Všichni ve škole tě znají a učitelům při vyslovení tvého jména někdy hrůzou vstávají vlasy na hlavě :o) zaujmout tě dokáže stejně užvaněný a podnikavý typ, kterého nevyděsí tvoje občas trochu šílená povaha. Suchaři a třídní šprti se můžou jít klouzat.
3. května 2007 v 19:05
Máš celebritu v malíku, nebo tě jejich nablýskaný svět moc nebere? Jestli chceš zjistit, jak jsi na tom, pak si udělej tento testík!
1) Nějvětší láskou Avril Lavinge je:
a) Tom Longe, zpěvák skupiny Blink 182
b) Rapper 50 cent
c) Frontman skupiny Sum 41 Deryck Whibley
2) Casanovou, známého sukničkáře ve stejnojmeném filmu, hraje:
a) Jude Law
b) Heath Ledger
c) drew Fuller
3) Manželem Rose McGowan ze seriálu čarodějek byl:
Billy Bob Thornton
b) Tommy Lee
c) Marylin Manson
4) Brad Pitt si v současné době pořizuje:
a) řidičský průkaz
b) pilotní průkaz
c) Kapitánskou lodní licenci
5) Demi Moore nedávno natočila reklamu na:
a) Obkládačky
b) Střešní tašky
c) Plovoucí podlahy
6) Skupina Green Day se původně jmenovala:
a) Kerplunk
b) Dookie
c) Sweet Children
7) S kým by se Chris z US5 rád pomiloval v sauně?
a) Pink
b) Sarah Connor
c) Jessica Alba
8) Čím chtěl být Georg z Tokio HOtel, když byl malý?
a) hasičem
b) zpěvákem
c) králem
9)Keira Kneightley uvažuje o plastické operaci:
a) psou
b) nohou
c) očních víček
10) Lindsay Lohan si potrpí na hvězdné protjšky. Jejím posledním úlovkem je:
a) Leonardo DiCaprio
b) Orlando Bloom
c) Tom Cruise
11) Madona je vášnivou vyznávačkou náboženského směru:
a) Buddhidmu
b) Judaismu
c) Hinduismu
12) Poslední dobou se spekluje o tajném mileneckém poměru Bruce Willise a modelky:
a) Terezy Maxové
b) Evy Herzigové
c) Petry Němcové
VYHODNOCENÍ:
1).....A=0.....B=5.....C=0
2).....A=0.....B=5.....C=0
3).....A=0.....B=0.....C=5
4).....A=0.....B=5.....C=0
5).....A=5.....B=0.....C=0
6).....A=0.....B=0.....C=5
7).....A=0.....B=0.....C=5
8).....A=0.....B=0.....C=5
9).....A=0.....B=5.....C=0
10)...A=5.....B=0.....C=0
11)...A=0.....B=5.....C=0
12)...A=0.....B=0.....C=5
0 - 15 bodů
SLAVNÍ TĚ NEZAJÍMAJÍ
život celebrit a jejich skandálky ti vůbec nic neříkají. Občas si sice poslechneš, co si ostatní povídají o svyých idolech, ale všechno ti jde jedním uchem tam a druhým zase ven. Máš pár oblíbených zpěváků a herců, ale mnohem víc ujíždíš na spoustě jiných zálib.
20 - 40 bodů
SVOJE MILÁČKY ZNÁŠ SKVĚLE!
O svých nejoblíbenějších hvězdách víš úplně všechno. Hltáš každý článek, který o nich vyjde, a nikdy si nenecháš ujít jejich koncert nebo nejnovější film! Stránky o celebritách, které tě tolik nebaví, ale pokaždé radši přeskočíš a dál se věnuješ svým oblíbencům.
45 - 60 bodů
MÁŠ DOKONALÝ PŘEHLED
Gratuluji ti! Ve světě showbyznysu se vyznáš na jedničku! Nejspíš každý den šmejdíš na internetu, sháníš drby a vyměňuješ si s kámoškama nejaktuálnější novinky. Skoro to vypadá, že se sama kamarádíš s hvězdami, když je všechny tak dobře znáš!
3. května 2007 v 18:14
1) Nejlepší týpek z celý školy tě pozval na rande. Už víš, co podniknete?
A) Na kolech vyzazíme na výlet a hned potom dáme pikmik v trávě!
B) Připravím romantický večer při svíčkách.
C) Půjdeme do kina. Jasně že ne kvůli filmu, ale proto, abych se s ním mohla mazlit!
2) Co je pro tebe ve vztahu nejdůležitější?
A) Mezi mnou a mým klukem by to mělo jiskřit láskou.
B) Vášeň, která nikdy neskončí.
C) Svému miláčkovi musím důvěřovat na 100%.
3) Představ si, že ses pohádala se svám klukem. Jak se podle tebe zachová?
A) Myslím, že me jeho naštvání dlouho nevydrží a brzy se příjde usmířit.
B) Bude trucovat a zmůže se akorát na obyčejné ,,promiň´´.
C) Určitě se mi omluví a ještě několik dní po hádce mi bude nosit kytky.
4) Tvůj miláček ti chce koupit dárek. Co ti udělá největší radost?
A) Poukaz na bungee jumping.
B) Pozvání na večeři o pěti chodech.
C) Značkové tričko.
5) Když myslíš na svou lásku, co tě napadne jako první?
A) V jeho náruči jsem v naprostém bezpečí.
B) S ním se nikdy nenudím.
C) Vždycky, když se mi podívá do očí, zapomenu na všechno kolem sebe.
6) Poznala jsi bezva kluka a zjistila jsi, že s nikým chodí. Co víc o něm budeš chtít vědět?
A) Jaký má vztah k holkám, kolik jich měl a jaký typ se mu líbí.
B) Nejspíš se ho zeptám na jeho koníčky.
C) Zjistím si o něm úplně všechno.
7) Představ si, že se do tebe zaláskoval Brad Pitt. Jakým způsobem by měl získat tvoje srdce?
A) Jako Joe v love story ,,Seznamte se, Joe Black´´
B) Jako Tristan v romantickém filmu ´´Legenda o vášni´´.
C) Jako John Smith v akční komedii ,,Mr. a Mrs. Smith´´.
8) Musí si tvůj kluk rozumět taky s tvojí partou?
A) Není to pro mě až tak důležité. Najdu si čas na něj i na své kamarády.
B) Ano, ale není to podmínka. Přece jen chodím s ním já, a ne moje parta.
C) Určitě, jinak náš vztah nebude mít žádnou budoucnost.
VYHODNOCENÍ:
1)......A=3......B=1......C=2
2)......A=3.....B=2.....C=1
3)......A=1.....B=3.....C=2
4)......A=3.....B=1.....C=2
5)......A=1.....B=3.....C=2
6)......A=2.....B=3.....C=1
7).....A=1.....B=2.....C=3
8).....A=2.....B=3.....C=1
Teď sečti, kolik bodů jsi získala, ať si můžeš přečíst, co čekáš od vztahu a jaký by měl být tvůj vysněný princ. ;o)
8 - 13 bodů
------TOUŽÍŠ PO DŮVĚŘE-------
JAKÉHO HLEDÁŠ KLUKA: Tvůj kluk nemusí být žádný machr. Nejdůležitější pro tebe je, aby to mezi vámi dlouho a pořádně jiskřilo a aby ses v jeho náruči cítila v bezpečí. Nebaví tě bojovat o nějakého frajírka, který ti bude dávat důvod k žárlivost.
TYP NA LÁSKU: Dej si čas na to, abys každého kluka pořádně poznala a zjistila, jestli mu můžeš důvěřovat. Jakmile budeš předsvědčena, že je to on, po kterém tooužíš, neboj se a skoč do vztahu rovnýma nohama.
14 - 18 bodů
------NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE VÁŠEŇ------
JAKÉHO HLEDÁŠ KLUKA: Potřebuješ, aby ve vztahu byla vášeň. Toužíš po něžných dotecích a žhavých polibcích. Zkrátka a jednoduše, pokaždé když spatříš svého miláčka, musí se ti podlomit kolena a srdce rozbušit na plný pecky.
TYP NA LÁSKU: Mohlo by se zdát, že hledáš jen samé bouřliváky. Ale pozor! an první pohled stydlín se může ve vztahu proměnit v dravého lovce. Potřebuje vedle sebe jen někoho, kdo odkryje jeho skryté touhy.
19 - 24 bodů
------HLAVNĚ ŽÁDNÝ STEREOTYP------
JAKÉHO KLUKA HLEDÁŠ: Toužíš po vztahu plném legrace a smíchu, nečekaných událostí a překvapení. Kluk, kterého hledáš, musí být zábavný a mít spoustu zálib, do kterých by zasvětil i tebe. Pak z vás bude perfektní dvojka.
TYP NA LÁSKU: Chceš vědět, jak takového kluka najdeš? Ze všeho nejlepší bude, kydž mu sama ukážeš, že jste si v mnoha věcech podobní. Že i ty máš pro humor a s chutí se vrháš do každé bláznivé akce.
2. května 2007 v 9:45
1) Co by sis vzala na opuštěný ostrov?
A) Počítač plný her
B) Několik pořádně tlustých knížek.
C) Fotky kámošů a rodiny.
2) Máš ráda zamilované filmy?
A) Čas od času se na ně podíváš.
B) Tyhle kýče fakt nemusiš.
C) Kdybys mohla, dívala by ses na ně pořád.
3) Máš nového kluka, ale minule jste si nějak nedohodli datm příštího rande. Co uděláš?
A) Počkáš, až se ozve sám. Nikomu se nebudeš vnucovat!
B) Zavoláš mu, že bys ho chtěla vidět.
C) Pošleš mu SMS a budeš doufat, že ti rande navrhne sám.
4) Kamarádka ti domluvila rande s klukem, který je podle ní hezký, ale tobě se vůbec nelíbí. Co uděláš?
A) Prostě tam nepůjdeš. Nelíbí se ti a to se rande těžko změní.
B) Jasně, kyselé obličeje jeho obdivovatelek ti za to stojí.
C) Rozmyslíš se a možná mu dáš šanci. Vzhled přece není všechno.
5) Tvoje kamarádka se až příliš často baví s tvým klukem. Dělá ti to starosti?
A) Docela jo. Co když za tvými zády kují nějaké pykle?
B) Moc se ti to nelíbí. Máš je přece oba ráda.
C) Dělá, ale budeš se tvářit jakoby nic.
6) Když uvidíš na ulici zamilovaný pár...
A)... pomyslíš si s nechutí, že by si to mohli nechat na doma.
B) ... díváš se na ně s těžko skrývanou závistí.
C) ... usměješ se při pohledu na ně. Dokonce ti to zahřeje u srdce.
7) Co cítíš, když v rádiu hrajou písničku, která ti připomene tvou lásku?
A) Zasteskne se ti po něm.
B) Potěší tě to a berš to jako znamení. Proto mu hned zavoláš.
C) Nic. Písnička jako písnička.
8) Kamarádka ti pláče na rameni, že ji opustli kluk. Jak zareaguješ?
A) Popláčeš si spolu s ní.
B) Řekneš jí, že to byl ubožák, který si ji stejně nezasloužil.
C) Utěšíš ji, že se mu to třeba rozleží v hlavě a vrátí se k ní.
9) Na ulici uvidíš svého kluka s neznámou holkou. Jak se zachováš?
A) Půjdeš nenápadně za nimi a budeš pozorovat, co dělají.
B) Je ti to strašně líto, protože ti vůbec neřekl, že se někam chystá.
C) Vůbec se tím nezabíváš, protože mu věříš, a klidně ho poběžíš pozdravit.
VYHODNOCENÍ:
1).....A=0.....B=5.....C=10
2).....A=5.....B=0.....C=10
3).....A=0.....B=10...C=5
4).....A=10...B=0.....C=5
5).....A=0.....B=10...C=5
6).....A=0.....B=5.....C=10
7).....A=5.....B=10...C=0
8).....A=10...B=0.....C=5
9).....A=0.....B=5.....C=10
0 - 30 bodů
Srdce? A co to jako je? Taková ta pumpa na krev v mém těle? Tak nějak nejspíš odpovídáš na otázku, jestli máš vůbec srdce.Jsi totiž velká drsňačkav a žiješ jedině v reálu, protože sny jsou podle tebe pro slabochy. Dáváš přednost rozumu před city, což je na jednu stranu dobře, protože se tak vyhneš zklamáním, ale na druhou stranu se okrádáš o spoustu krásných věcí! Zamysli se , jestli někdy nenaháníš klukům strach a jestli by nebylo dobré trochu zjemnit.
31 - 60 bodů
Někdy se řídíš výhradně svým srdcem, ale většinou dáváš přednost zdravému selskému rozumu. je fajn, že se zamyslíš nad možnými důsledky svého jednání. Někdy se tak ale chováš jen proto, že si myslíš, že to od tebe ostatní očekávají. Měla by sis přestat lámat hlavu s tím, jak působíš na ostatní a co na tebe řeknou, a pořádně se odvázat. Určitě ti to prospěje a kluci to okamžitě vezmou na vědomí, uvidíš! Zkus prostě své srdce používat častěji než dosud.
61 - 90 bodů
Jsi citlivka, co se řídí především srdcem. Rozum a ostražitost používáš jen zřídkakdy a jsi velmi důvěřivá i k lidem, u kterých by ses měla mít na pozoru. Občas to s tou důvěrou ve své okolí prostě přeženeš a pak zažíváš trpká zklamání. Jsi ideální holka do ideálního světa a kdyby bylil všichni takoví jako ty, hned by bylo lépe. Ale to je jen sen. Ve vztahu zkus proto mírně přitvrdit, aby tvůj kluk viděl, že nejsi jen bezduchá loutka, a neboj se občas si dupnout!
1. května 2007 v 10:53
1) Ráno, jakmile otevřeš oči, tak...
A) zkontroluješ mobil, jestli jsi náhodou neprošvihla nějakou noční SMS
B) vyskočíš z postele a dáš si svou pravidelnou sestavu cviků na rozhýbání
C) je v rámci možností zase rychle zavřeš
2) Kolikrát za den se mimoděk podíváš na displej svého telefonu?
A) Mimoděk nikdy. Jen když slyším oznamovací tón.
B) Koukám se na něj několikrát do hodiny, i když nepípá a nezvoní.
C) Když čekám zprávu nebo telefon, tak na něj občas mrknu.
3) Kdyby ses na rok musela vzdát ze tř níže uvedenývh věcí, která by to byla?
A) soukromý deníček
B) nejoblíbenější cédečka
C) mobil
4) Rodiče ti před tvými narozeninami dají výběr ze tří dárků. Který to bude?
A) nový MP3 přehrávač
B) telefon dle vlastního výběru
C) velkorysý paušál k mobilu
5) Představ si, že ti volá kamarádka, kterou neomezuje kredit. Jak dlouho spolu vydržíte mluvit?
A) pár minut, radši to nechám na osobní pokec
B) klidně i několik hodin, ale nemám moc kamarádek, které by nezajímal kredit
C) hoďku určitě, a pokud je vhodné téma, může se to klidně protáhnout
6) Na mobilu tě nejvíc zajímá...
A) kolik má funkcí a jestli se na něm dá poslouchat i hudba
B) atraktivní a neokoukaný desing, který jen tak někdo nemá
C) kolik hodin má pohotovostní režim, abych ho nemusela pořád nabíjet
7) Na svém přístroji používáš především...
A) SMS, ať už přijímané nebo odesílané
B) MMS, SMS, prozvánění... a hlavně ty telefonáty, že jo?
C) prozvánění, ale i kalkulačku a SMS
VÝSLEDKY:
1).....A=3.....B=1.....C=2
2).....A=1.....B=3.....C=2
3).....A=3.....B=2.....C=1
4).....A=1.....B=2.....C=3
5).....A=1.....B=3.....C=2
6).....A=1.....B=2.....C=3
7).....A=2.....B=3.....C=1
7 - 11 bodů
Kdyby mobily nebyly, nic by se podle tebe nestalo. Sice máš tenhle prokletý přístroj také stále při sobě, ale spíš jen z nutnosti a ze zvyku. Co kdyby tě někdo sháněl? Jak můžeš, mobil vypneš a sníš o dobách, kdy se posílaly milostné dopisy, a ne suché a stručné textovky bez háčků a čárek. Ale to už znáš jen z vypravování
12 - 18 bodů
Bez mobilu si už život neumíš představit. Je pro tebe něčím tak automatickým jako ponožky nebo svačina do školy. Jste prostě nerozlučná dvojka, i když jsou chvíle, kdy bys ho nejradši utopila, aby alspoň na čas zmlkl. Občas si ten luxus vypnutého mobilu zkrátka dpřeješ, ale stejně ráda pak stiskneš tlačítko START!!!
19 - 21 bodů
Bingo, máme tě! Ty jsi naše skutečná a nefalšovaná mobilomanka! Mobil je pro tebe nepostradetelný stejně jako palec, kteým neúnavně datluješ jednu SMS za druhou. Jsi snem všech operátorů a skvělou telekomunikační sponzorkou. A co na tvou jedinou zálibu říkají tví rodiče? Nebo jen mlčí a platí?
30. dubna 2007 v 10:44
1) Jak si představuješ své vysněné prázdniny? (napiš jedno příd.jm., např. veselé, zábavné, dlouhé...)
.........................
2) Ke ketrému z následujicích pojmů tě napadne historka, kterou jsi před nedávnem zažila?
a) Flirtování
b) Dobrodružství
c) Tajemství
d) Noční řádění
e) Cestování
f) Hádanky
g) Lži
3) Kterou tvou vlastnost by tady vybrala tvá kamarádka? Jestli tu není ta správná, napiš ji na podtržené místo.
a) Cool
b) Pohodové
c) Nafoukané
d) Vtipné
e) Kamarádské
f) Rozmazlené
g) Nejšílenější
h)......................
4) Za co ba ses ráda převlékla na maškarnim plese? Když tě nic nenapadne - za co ses převlékla naposledy? (napiš ve 2. pádě koho čeho = například princezny, příšerky, služky...)
.......................................
5) Sečti cifry tvého dne narození tak, abys dostalo jedno číslo. Poslední číslo zakroužkuj. (například.:narozena 27.12.=2+7+1+2=12=1+2=3
1. v objetí
2. na klíně
3. šeptající si
4. přistižené
5. užívajicí si
6. smrkajicí
7. ležící na zádech
8. flirtujicí celý život
9. hádající se
6) Napiš jméno kluka, se kterým tě spojuje něco osobního (jméno napiš v 7. pádě=s kým čím, např. s Michalem, s Honzou.....)
...............................
7) Vyber si jednu z možností:
a) na louce
b) v posteli
c) za bukem
d) nad školní jídelnou
e) před školou
f) pod postelí
g) vedle kina
8) Které z těchto jídel ti nejméně chutná?
a) koprovka
b) lečo
c) čočka s volským okem
d) špenát
e) krupicová kaše
f) párek
g) žemlovka
A teď to dáme dohromady!!!Přepiš své odpovědi do této tabulky. Na konci ti vyjde název filmu. Možná se hodně tomu zasměješ, v jaké šílené komedii to hraješ :-)
1)................ 2).................. 3)................. 4)..............
5).................. 6).................... 7)..................
... a to všechno kvůli jídlu zvaném 8)........................
30. dubna 2007 v 7:33
ČAST 1
1) Jak často jsi doma?
A) Většinou lítám někde venku.
B) Mám spousty koníčků, ale také jsem často doma.
C) Většinou trčím doma.
2) Kolik peněz máš teď ušetřeno?
A) Mohla bych jít klidně čtyřikrát do kina.
B) Mám jich přesně kolik jich potřebuju.
C) Není to nic moc, protože teď jsem na mizině.
3) Kde bydlíš?
A) V bytě centru města.
B) V bytě, který je ale obklopený zelení.
C) Máme dům s velkou zahradou.
4) Jak si představuješ svoje domácí zvířátko?
A) Jako náhradu za kluka k hlazení a mazlení.
B) Jako nejlepšího kamaráda, který mě nikdy nezradí.
C) Jako parťáka, se kterým si užiju spousty zábavy.
VYHODNOCENÍ: Teď si sečti body z první části a zapamatuj si součet.
1) A=5.....B=1.....C=3
2) A=5.....B=3.....C=1
3) A=1.....B=3.....C=5
4) A=3.....B=5.....C=1
ČÁST 2
Jak na to? Za každé ANO si připočti 1 bod a za NE 0 bodů.
Musíš svoje rodiče ještě přemluvit, aby ti dovolili domácí zvířátko?
A) ano
B) ne
Máš hodně kámošů?
A) ano
B) ne
Jsi jedináček?
A) ano
B) ne
Chodíš ráda na párty?
A) ano
B) ne
Jsi občas zapomětlilvá a potrhlá?
A) ano
B) ne
Díváš se hodně na televizi?
A) ano
B) ne
Jezdíš o prázdninách většinou pryč?
A) ano
B) ne
Vadilo by ti, kdybys měla na ulici sebrat psí hovínka?
A) ano
B) ne
Měníš si oblečení hned, jakmile je na něm flek?
A) ano
B) ne
Jsi spíš netrpělivá?
A) ano
B) ne
Zdá se ti, že sportování je náročné a zbytečné?
A) ano
B) ne
ŘEŠENÍ: Na konec sečti body z první a druhé části testu.
4 - 10 bodů
PEJSEK
K tobě by se určitě nejvíc hodil pejsek! Vůbec by ti nevadilo, pokud bys ho měla denně venčit. Psi jsou věrní kamarádi, ale na druhou stranu také stojí hodně peněz. Nezapomeň, že bez pomoci rodičů nebo sourozenců to nejdpíš zvládneš.
11 - 17 bodů
KOČKA
Všechny kočičky se rády mazlí a hrají si, ale také jsou hodně samostatné. A právě v tom jste si podobné. Jestli máte dost velký byt, můžeš kočku mít i ve městě. Budeš ale potřebovat dost místa na kočičí záchod, misku na jídlo a koutek na spaní.
18 - 24 bodů
MORČE
Morče je úžasné zvířátko, se kterým se můžeš mazlit tak často, jak si jen budeš přát! Ale taky se o něj budeš muset samozdřejmě pravidelně starat! Budeš mu čistit klec a dávat mu najíst samé dobrůtky, aby bylo spokojené. Morče se navíc ideálně hodí do malého bytu.
25 - 30 bodů
PAPOUŠEK
Máš málo času a místa? Potom si určitě pořiď roztomilého ptáčka! Ten tě bude poslouchat a když budeš hodně trpělivá, můžeš ho naučit i mluvit! nejlepší je, když si vezmeš hned dva ptáčky najednou, aby se jim navzájem nestýskalo.
29. dubna 2007 v 18:38
1) Na večírku tě zaujmou líbajíci páry. Co tě napadne při pohledu na ně?
A) Proč ho ta holka nechá, aby ji přede všema tak osahával?
B) Dělají to úplně špatně!
C) Asi bych jim záviděla, tak je radši sledovat nebudu.
2) Dnes večer se rozhodneš získat kluka, který se ti líbí. Máš nějaký plán?
A) Budu se kolem něj motat a snažit se, aby mě zaznamenal.
B) Jednoduše s ním začnu flirtovat. Téma už mě napadne.
C) Zašeptám mu něco do ucha, a když už budu tak blízko, třeba mě políbí.
3) A co uděláš, když se tě najednou pokusí políbit?
A) No, určitě se nebudu bránit. Nakonec to není poprvé, co se budu líbat s klukem.
B) Asi se budu klepat jako osika, zavřu oči a budu čekat, co se bude dít.
C) Zavřu oči, protože je to romantičtější. Nějak to dopadne.
4) Dejme tomu, že padl první polibek. Co se bude dít dál?
A) Podle mě se na mě vrhne a bude mě divoce objímat a líbat.
B) Líbání mě láká, doufám, že na něj dojde.
C) Nemám tušení. Nechám to na něm!
5) Máš při líbání nepříjemný ,,uslintaný´´ pocit?
A) Nesnáším, když u toho někdo slintá. Ale snad se to časem zlepší...
B) Vytáhnu papírový kapesník a oba nás jakoby nic osuším.
C) Zkusím to ještě jednou. Když se to nezlepší, Promluvíme si o tom.
6) Co děláš s rukama během líbání?
A) Panebože! Nemám vůbec tušení!
B) Dotýkám se ho, objímám a hladím po zádech.
C) Mám je zastrčené v zadních kapsách jeho džínů.
7) Už sis vyzkoušela francouzské líbání?
A) Ne, a upřímně řečeno se toho dost bojím.
B) Jasně, nevím, proč se kolem toho dělá takový humbuk. Normálka!
C) Ano, ale nebylo to nic moc. Byla jsem strašně rozklepaná.
8) Nejlepší kamarádka tě požádá, abys jí dala pár ,, líbacích´´ rad. Co jí odpovíš?
A) ,,Pár? Je jich spousta, tak si vezmi tužku a můžeme začít!´´
B) ,, Není co radit! Nech se vést svým klukem, to je nejlepší!´´
C) ,, Jestli chceš, můžeme to zkusit spolu nanečisto!´´
VÝSLEDEK
Spočítej si kolik jsi získla bodů!!!
1)A=1..... B=2..... C=0
2)A=0...... B=1..... C=2
3)A=2.....B=1.....C=0
4)A=2.....B=0.....C=1
5)A=1.....B=0.....C=2
6)A=0.....B=1.....C=2
7)A=0 .....B=2.....C=1
8)A=2.....B=1.....C=0
0 - 5 bodů
Strach má velké oči!
Čeho se takbojíš? Líbání přece není žádná věda a zvládne to každý! Je normální, že si lámeš hlavu nad tím, jestli budeš umět dobře líbat, ale asi bys měla vědět, že zvládnout techniku polibků není to nejdůležitější. Hlavní je cítit se fajn a toužit po polibcích! Pak jde všechno samo!
6 - 11 bodů
Buď suverén, máš na to!
Už ses párkrát líbala, ale stále máš ještě pocit, že máš co dohánět. Proto pořád vyhledáváš různé ,,líbací´´ příručky. Teorie sice ještě nikomu neublížila, ale ve tvém případě by to chtělo spíš si víc věřit a klidně se jednou za čas chopit iniciativy. Třeba nakonec budeš učit ty jeho!
12 - 16 bodů
Můžeš vést kurzy!
Líbání je pro tebe hodně důležité. Líbáš se ráda, a proto chceš být v tomhle svém ,,koníčku´´ naprosto dokonalá. Snažíš se svého miláčka ujistit o tom, že nikdo nelíbá lépe než ty, a neustále ho překvapuješ novými zlepšováky! Určitě je to vzrůšo, ale nevyděs ho přílišnou aktivitou.
29. dubna 2007 v 16:09
1) Místní baseballový tým se jmenuje Springfield....:
a)Atoms
b)Isotopes
c)Yankees
2) Pamatuješ si Simpsonovic souseda? :
a)Ned Flanders
b)Sed Flanders
c)Mr. Burns
3) Kdo jsou Lenny a Carl? :
a)Dva týpci z Vočkovy hospody
b)Homerovi spolupracovníci
c)Kamarádi Barta a Lízy
4) Jak se jmenuje Homerovo oblíbené pivo? :
a)Buff
b)Duffer
c)Duff
5) Co zdobí záclony v kuchyni Simpsonových? :
a)Kukuřičné klasy
b)Dýně
c)Mrkve
6) Pes Simpsonových se jmenoval... :
a)Ježíš
b)Spasitel
c)Osvoboditel
7) Jaká cena se ukáže na pokladně během úvodních titulků každého dílu, když se tam objeví Maggie? :
a)847,64§
b)15,33§
c)543,21§
8) Jaké první slovo vyslovila Maggie? :
a)Mami
b)Auto
c)Tati
9) Kdo je úhlavní nepřítel Krustyho a Barta? :
a)Otto
b)Levák Bob
c)Pan Burns
10)Bartovo nejoblíbenější slovo je... :
a)Sklapni
b)Útok
c)Sakra
11) V jaké ulici bydlí Simpsonovi? :
a)Evergreen Terrace
b)Springfield Road
c)America Street
12) Vzpomeneš si na jména mimozemšťanů, kteří se občas objeví ve Springfieldu? :
a)Keng a Peng
b)Kang a Kodos
c)King a Krodas
13) Homerův otec se jmenuje:
a)Herbert Simpson
b)Edgar Simpson
c)Abraham Simpson
14) Jaký problém měl Bartův kamarád Milhouse? :
a)Počůrával se
b)Bál se výšek
c)Měl alergii na jídlo
15) Nejčastější hláška pana Burnse? :
a)Přesně
b)Znamenitě
c)Chytře
16) Kdo je tajně zamilovaný do Marge? :
a)Vočko
b)Barney
c)Otto
VYHODNOCENÍ
Teď zkontroluj, kolik máš správných odpovědí, a poznáš, jak jsi na tom!
1=B
2=A
3=B
4=C
5=A
6=B
7=A
8=C
9=B
10=C
11=A
12=A
13=C
14=A
15=A
16=B